3DCraft

Onze FDM 3D print service

Wat is FDM 3D printen?

FDM 3D-printen staat voor Fused Deposition Modeling, een veelgebruikte 3D-printtechnologie. Hierbij wordt gesmolten thermoplastisch materiaal laag voor laag afgezet om een driedimensionaal object te creëren. Deze technologie is bekend om zijn gebruiksgemak, betrouwbaarheid en veelzijdigheid, waardoor het een populaire keuze is voor zowel professionals als hobbyisten.

Wanneer 3D printen?

FDM 3D-printen is ideaal voor verschillende toepassingen. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van prototypes, conceptmodellen, functionele onderdelen, gereedschappen en kleine serieproductie. Dankzij de lage kosten en snelle productietijd is FDM geschikt voor zowel prototyping als productie van afgewerkte stukken.

Materialen en kleuren

Bij fixme is er de keuze tussen de materialen PLA en PETG, dit zijn verruit de meest gebruikte 3D print materialen en zullen in de meeste van uw projecten de materiaaleigenschappen bieden die u nodig heeft.  Daarnaast zijn deze materialen beschikbaar in verschillende kleuren.

PLA is een
biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk materiaal dat wordt gewonnen uit
hernieuwbare plantaardige bronnen zoals maïszetmeel of suikerriet. PLA is er makkelijk te printen, heeft een hogere sterkte en stijfheid dan PETG, Nylon of ABS en is daarom ideaal voor het maken van conceptmodellen, decoratieve
objecten, educatieve projecten en prototypes. PLA heeft een relatief laag smeltpunt, waardoor het niet geschikt is wanneer het product gebruikt wordt in omgevingen waar het meer dan 50
º Celsius kan worden (bijvoorbeeld de auto).

PETG is een thermoplastisch polymeer dat bekend staat om zijn uitstekende sterkte, duurzaamheid en chemische bestendigheid. Het materiaal heeft een hoge hardheid, is meer impact bestendig dan PLA, waardoor het geschikt is voor functionele toepassingen, mechanische onderdelen en andere projecten waarbij een hogere slagvastheid vereist is. PETG kan hogere temperaturen aan dan PLA, tot ongeveer 80º Celcius, dus let ook hierbij op dat het product niet in ruimtes wordt gebruikt die te warm worden. 

Kleuren PLA

Kleuren PETG

Printformaat

Het maximale printformaat van onze printers is 25x25x25 (lxbxh) cm.

Maatnauwkeurigheid

De maatnauwkeurigheid van onze FDM 3D printers is ± 0,5% met een ondergrens van 0,2 mm.

Seriegrootte

FDM 3D-printen is zeer geschikt voor kleine tot middelgrote serieproductie. Het stelt u in staat om dezelfde ontwerpen efficiënt en tegen lagere kosten te reproduceren. Over het algemeen geldt dat bij een hoge seriegrootte de prijs per product lager is dan bij een kleine seriegrootte. 

Contact:

Info@3dcraft.nl